اخبار, تلویزیون, صوتی و تصویری

انواع کابل ورودی تلویزیون

انواع کابل ورودی تلویزیون ایکس ویژن

اگر دقت کرده باشید پشت تلویزیون شما تعداد زیادی پورت های رنگارنگ در اندازه های مختلف وجود دارد که از آن ها استفاده نکرده اید و کارایی آن ها را هم نمی دانید. هر روز هم که صنعت تلویزیون پیشرفته تر می شود برای نشان دادن این پیشرفت و تکنولوژی به مشتری و ترغیب وی برای خرید، تعداد این پورت ها افزایش می یابد. اما آیا واقعا می دانید که این پورت ها چه هستند و چه کاربردی دارند؟ یا حتی نام آن ها چیست؟ در این مقاله نیکتال قصد داریم انواع کابل های ورودی تلویزیون ایکس ویژن را بررسی کنیم. در مرحله اول به بررسی کابل ها و در مرحله دوم به بررسی پورت ها می پردازیم.

بخش اول : کابل ها

1- کابل RCA Composite

یکی از انواع کابل ورودی تلویزیون این کابل ها هستند. به گمانم با آنها به خوبی آشنا باشید، زیرا در ایران استفاده از آنها حتی از کابل HDMI هم بیشتر است. کابل زرد مسئول انتقال سیگنال ویدیویی با کیفیت استاندارد یا SD است. کابل های قرمز و سفید هم دو کانال صوتی چپ و راست را انتقال می دهند تا صدای استریو در اختیار داشته باشید. البته به صورت تکنیکی جای این کابل ها کاملا قابل تعویض است و شما از هر رنگی برای هر کدام از این کارها می توانید استفاده کند. این سیستم کد گذاری رنگی هم تنها برای اطمینان شما جهت اتصال صحیح سیم ها در هر دو سوی ورودی و خروجی دستگاه ها در نظر گرفته شده است.

2- کابل کامپوننت Component RCA

از دیگر انواع کابل ورودی تلویزیون کابل کامپوننت هستند. این کابل تقریباً شبیه همان کابل کامپوزیت اما با انشعاب (پراکندگی) بیشتر، عمل می کند. در واقع اگر پنج کابل کامپوزیت باشد، می توان از آن ها به عنوان یک کابل کامپوننت استفاده کرد. در این کابل هم قرمز و سفید ویژه صدا هستند و در کنار آن آبی، قرمز و سبز برای انتقال ویدئوی کیفیت بالای HD در اختیار است. در اینجا هم رنگ ها تنها راهنمایی برای اتصال فیش ها در دو دستگاه ورودی و خروجی هستند و می توان آن ها را به جای یکدیگر استفاده کرد.

3- کابل HDMI

HDMI که درواقع مخفف عبارت (High Definition Multimedia Interface ) است، از دیگر انواع کابل ورودی تلویزیون بوده که در زبان فارسی به عنوان رابط چندرسانه‌ای اچ‌ دی یا رابط چند رسانه‌ای با کیفیت بالا هم نامیده میشود.
سیستم HDMI نسبت به بقیه روش های انتقال تصویر و صدا، بهترین حالت ممکن را ارائه میدهد . از نظر کیفیت تصاویر، HDMI بهترین تصاویر را نیز ارائه میدهد چون HDMI اطلاعات تصویر را بدون هیچ گونه فشرده سازی و به صورت دیجیتال منتقل میکند. از نظر کیفیت صدا هم، HDMI بهترین خروجی صدا را فراهم میکند چون صدای خروجی کاملا دیجیتال و دارای بهترین کیفیت ممکن است و از نظر راحتی کار هم استفاده از تنها یک سیم به جای استفاده از چندین کابل برای انتقال جداگانه تصاویر و صدا در سیستم های دیگر را ممکن کرده است.

رابط HDMI میتواند به انتقال اطلاعات بین دستگاه هایی از قبیل DVD-Player ، کنسول های بازی ، سیستم های حرفه ای صوتی و تصویری ، دوربین ها دیجیتال ، موبایل ها ، لپ تاپ و کامپیوتر یا هر وسیله ی دیگری بپردازد.

یکی از کاربردهای این کابل، اتصال گوشی آیفون به تلویزیون است. اگر گوشی آیفون دارید و میخواهید بدانید چگونه به تلویزیون متصل میشود، پست اتصال گوشی آیفون به تلویزیون را از دست ندهید.

کابل HDMI

کابل HDMI

4- کابل VGA

از قدیم الایام این کابل برای اتصال کامپیوتر به مانیتور و ویدیو پروژکتور استفاده می شود. این کابل در حقیقت ارتباط آنالوگ تصویری را برای شما فراهم می کند.

کابل VGA

این کابل به همراه DVI از آخرین انواع کابل ورودی تلویزیون ها هستند که در این مقاله بررسی شان کرده ایم:

5- کابل DVI

این کابل پاسخ دیگری برای شیوه اتصال کامپیوتر به مانیتور است. این کابل می تواند سیگنال دیجیتال کاملی (DVI-D) را برای تان منتقل کند، و یا اگر دستگاه های تان امکان استفاده از آن را ندارند، همان سیگنال آنالوگ (DVI-A) را برای شان ارسال کند. البته همه کابل ها و پورت های DVI امکان کار به صورت دوگانه دیجیتال ، آنالوگ را ندارند. اما امروزه تقریباً بسیاری از آنها از عهده اش بر می آیند. این پورت های دوگانه با لیبل (DVI-I) مشخص می شوند. برخی هم قابلیت لینک دوگانه را دارند که امکان پخش تصاویر HD بر روی تلویزیون و نمایشگرها را فراهم می کنند.

کابل DVI

کابل DVI

بخش دوم : پورت ها

1. پورت USB

انواع پورت های تلویزیون ؛ درایوهای سخت‌افزاری جانبی یا فلش مموری را می‌توانید به این قسمت اضافه کنید تا تصویر، ویدئو یا محتوای دیگر را ضبط کنید یا نمایش دهید. البته تلویزیون های جدید و اسمارت تی وی این امکان را به شما می دهند که از طریق پورت های USB، هارد دیسک یا فلش درایو حاوی فایل های صوتی و تصویری را به تلویزیون وصل کنید و به تماشا بنشینید یا به شنیدن آن ها بپردازید. اگر زیاد از پورت USB برای پخش فیلم و آهنگ استفاده نمی کنید، پس چرا یک شارژ USB دم دستی راه نمی اندازید، . به راحتی با استفاده از این پورت می توانید دستگاه های مختلف، از قبیل تلفن همراه، تبلت و حتی دسته کنترل کنسول بازی تان را شارژ کنید.

البته تنها نکته باقی مانده این است که همه تلویزیون ها توان کافی برای شارژ هر دستگاهی را از طریق این پورت فراهم نمی کنند. پس همین امروز امتحان کنید و لیستی از ابزارهایی را که می توانند با تلویزیون شارژ شوند، آماده کنید.

2- پورت TOSLINK

Optical Audio / Digital Audio

کابل  TOSLINK بیشتر با نام کابل صوتی نوری یا optical audio شناخته می‌شود و اطلاعات را از طریق نور قرمز منتقل می‌کند. با این کابل به راحتی می‌توانید یک صدای بی عیب و نقص و بدون افت کیفیت داشته باشید. این ورودی همراه با ورودی HDMI مورد استفاده قرار می‌گیرد تا در کنار کیفیت تصویر  HD، صدای دیجیتال بسیار واضحی را هم در اختیار داشته باشید. خروجی صدای دیجیتال تلویزیون هم می‌تواند صدای دیجیتال را برای رسیور مرکزی سینمای خانگی شما ارسال کند تا میان اسپیکرهای موجود تقسیم شود.

اگر تنها به دنبال پخش صدا از طریق سیستم سینمای خانگی هستید و دستگاه‌های تان از optical audio پشتیبانی می‌کنند، در استفاده از آن شک نکنید. در برخی لپ تاپ‌ها هم می‌توانید با استفاده از کابل mini-TOSLINK به جای کابل صدای معمولی، انتقال صدا به سینمای خانگی یا تلویزیون را به صورت دیجیتال انجام دهید.

3- پورت جک اترنت یا LAN

تقریبا تمام تلویزیون‌هایی که به اینترنت وصل می‌شوند، جک اترنت نیز دارند. با اینکه امروزه اکثر تلویزیون‌های هوشمند به وای‌فای داخلی مجهز هستند، ممکن است اتصال سیمی را به دلیل اطمینان و پایداری بیشتر در استریم ویدیو ترجیح بدهید.

جک اترنت LAN

4- پورت ورودی سیم آنتن یا RF

هرچند امروزه استفاده از گیرنده‌های دیجیتال و ستاپ باکس‌ها رواج پیدا کرده است و این دستگاه‌ها عموما خروجی HDMI دارند، هنوز ورودی آنتن از تلویزیون‌ها حذف نشده است. دقت کنید برای دریافت تصاویر، چه به صورت آنالوگ و چه دیجیتال (اگر تلویزیون گیرنده‌ی دیجیتال داشته باشد) حتما به این پورت نیاز خواهید داشت.

پورت RF

پورت RF

5- پورت VGA و DVI

برای اتصال منابع تصویری VGA یا DVI به تلویزیون به کار می رود. البته در بسیاری از تلویزیون ها این دو پورت با PC علامت گذاری شده اند، زیرا اغلب برای اتصال کامپیوتر یا لپ تاپ به تلویزیون کاربرد دارند. بسیاری اوقات، کابل مورد استفاده برای این کار یک جک استریوی 3/5 میلیمتری هم به همراه دارد که علاوه بر تصویر، صدا را هم از طریق پورت 3/5 میلیمتری استریو به تلویزیون برساند.

همین که بتوانید از تلویزیون تان به عنوان مانیتور غول پیکر و عریض کامپیوتر استفاده کنید به اندازه کافی جذاب نیست؟ هنگامی که می خواهید ویدیوها و کلیپ های جالب روی لپ تاپ تان را از طریق صفحه بزرگ تلویزیون هایی که ورودی USB ندارند، به صورت گروهی تماشا کنید، یک کابل DVI یا VGA می تواند کمک خوبی باشد. یا اینکه کامپیوتر قدیمی تان را می توانید به تلویزیون چهل و چند اینچ تان وصل کرده و یک کنسول بازی جذاب و کارآمد راه اندازی کنید.

6- پورت کامپوزیت Composite

این پورت برای دریافت سیگنال صوتی استریو و سیگنال تصویر استاندارد SD توسط کابل کامپوزیت است. پورت کامپوزیت سال های زیادی است که استفاده می شود و تقریباً هر دستگاهی را با استفاده از آن می توان به تلویزیون متصل کرد. علی رغم اینکه دوربین های فیلمبرداری انواع فراوانی از پورت های خروجی را دارند، اما همه آن ها معمولا یک خروجی کامپوزیت در اختیارتان می گذارند. اگر درون جعبه یا کیف دوربین فیلمبرداری یا عکاسی تان را نگاهی بیاندازید، حتما آداپتور ویدیوی آن را می یابید. این آداپتور یک کابل نسبتاً ساده است که یک سمت آن شبیه جک هدفون ۳/۵ میلیمتری بوده و به دوربین وصل می شود.

انتهای دیگر کابل هم دو خروجی زرد و مشکی RCA برای اتصال به تلویزیون دارد. حال به جای اینکه دوستان تان را در میهمانی بعدی با کلیپ های تکراری خسته کنید، می توانید برای آن ها یک برنامه ویدیویی زنده روی تلویزیون ترتیب دهید که تمام لحظات و بخش های میهمانی و جشن را به صورت مستقیم پخش می کند. یا این که با استفاده از یک دوربین و کمی حوصله می توانید یک سیستم دوربین امنیتی مناسب برای خانه یا اتاق خودتان راه اندازی کنید. اگر هم تلویزیون شما پورت خروجی ویدیو داشته باشد، هنگامی که منزل نیستید این تصاویر بر روی نوار ویدیو یا سی دی ضبط خواهند شد.

7- پورت کامپوننت Component

پورت کامپوننت هم مانند کامپوزیت، از کابل ‌های RCA استفاده می‌کند. اما دارای تفاوت هایی هستند که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

در اینجا شما دو ورودی صدا و سه ورودی تصویر در اختیار دارید. اگر برای سرگرمی و بازی از کنسول نین تند و Wii استفاده می‌کنید، احتمالا حسابی از کیفیت استاندارد یا SD تصویر آن شاکی هستید و راهی برای بهبود تصویر هم ندارید. خب نظرتان چیست که بدون هیچ ارتقا خاص و مهمی در کنسول بازی‌تان، کیفیت تصاویر آن را بهبود ببخشید؟ شما می‌توانید به جای وصل کردن کنسول نین تندوی خود به پورت کامپوزیت، برای اتصال آن از کابل و پورت کامپوننت بهره ببرید و با همین کار ساده، بهبود چشم‌گیر و شگفت انگیزی در کیفیت تصویر و میزان رنگ بازی‌های‌تان داشته باشید. این هک کوچک با دستگاه‌های قدیمی‌تر، همچون پلی استیشن ۲ هم به خوبی جواب می‌دهد.

8- پورت خروجی ویدیو یا Video Out

پورت خروجی ویدیو (و خروجی صدا اگر بر روی تلویزیون شما باشد) به طور معمول به صورت یک پورت کامپیوزیت است و برای ارسال محتوای تلویزیونی به ابزارهای دیگر برای ضبط و نگهداری یا انتقال استفاده می‌شود. مهم‌ترین کاربرد این پورت این است که به راحتی از طریق آن می‌توانید هر چیزی را که بر روی صفحه تلویزیون می‌بینید، به ابزارهای ضبط و رکورد ارسال کنید.

همچنین اگر بر روی کامپیوترتان کارت ویدیو یا کپچر دارید، می‌توانید برنامه‌های تلویزیونی را به راحتی ضبط کنید. یا اینکه بدون خرید تلویزیون تازه و تنها با ارسال تصاویر تلویزیون به مانیتور کامپیوتر قدیمی‌تان می‌توانید در اتاق خواب یا آشپزخانه هم به تماشای برنامه تلویزیونی مورد علاقه‌تان بپردازید. یا همانطور که قبل از این درباره ورودی کامپوزیت صحبت کردیم، بعد از راه اندازی دوربین امنیتی دست سازتان، می‌توانید تصاویر را با این پورت به یک دستگاه ضبط کننده منتقل کنید.

گاهی اوقات کابل ها  به پورت های تلویزیون متصل نمی گردد, به احتمال زیاد دلیل اصلی خرابی پورت ها هستند که نیاز هست از افراد متخصص و حرفه ای برای تعمیر استفاده کنید. تعمیر تلویزیون نیاز به تعمیرکار حرفه ای دارد اگر خودتان هیچ تخصصی یا سررشته ای ندارید به هیچ عنوان به پورت ها دست نزنید.

9- پورت یا ورودی‌های HDMI

امروزه HDMI رایج‌ترین فناوری برای اتصال دستگاه‌های مختلف صوتی و تصویری از قبیل دستگاه‌های پخش بلوری، کنسول‌های بازی و… به تلویزیون است؛ اما باید دقت داشته باشید که تلویزیون‌های ارزان‌تر معمولا بیشتر از یک یا دو ورودی HDMI ندارند.

پورت HDMI

پورت HDMI

اگر قصد خرید تلویزیون اصلی منزل را دارید، پیشنهاد می‌شود محصولی را خریداری کنید که حداقل سه ورودی HDMI داشته باشد. بعضی تلویزیون‌ها درگاه اچ‌دی‌ام‌آی خاصی با عنوان ARC دارند که مخفف «کانال برگشت صدا» است. این نوع درگاه HDMI باعث می‌شود بتوانید صدا را برگردانده و مثلا از یک ساندبار پحش کنید.

اچ‌ دی‌ ام‌ آی( HDMI ) با عنوان ARC:

اگر تلویزیون اولترا HD خریداری می‌کنید، دقت کنید حداقل یک پورت یا درگاه HDMI 2.0 داشته باشد. این نوع درگاه ویدیوهای ۴K از نوع HDR با کیفیت ۶۰ فریم بر ثانیه را پشتیبانی می‌کند.

HDMI ARC

HDMI ARC

10- پورت Separated Video (یا S-Video)

پورت S-Video نسبت به پورت‌های كامپوزیت از كیفیت بهتری برخوردار است. هر كابل كامپوزیت از ۲ رشته تشكیل شده كه یكی برای انتقال داده تصویری و دیگری زمین محسوب می‌شود. در S-Video سه رشته در هر كابل وجود دارد كه یكی برای انتقال تصویر سیاه و سفید و یكی برای انتقال داده‌های رنگی و دیگری هم زمین محسوب می‌شود.

در حال حاضر تلویزیون‌های جدید و ویدیو پروژكتورها همگی از این پورت برخوردار هستند. حتی بسیاری از پخش كننده‌های DVD نیز S-Video دارند. درست است كه این پورت نسبت به پورت‌های كامپوزیت كیفیت بهتری عرضه می‌كنند ولی نسبت به پورت‌های جدیدتر از كیفیت پایین‌تری برخوردار هستند.

پورت S-Video

پورت S-Video

بنابراین وقتی دستگاه شما علاوه بر پورت S-Video از پورت HDMI هم برخوردار است، S-Video را بهتر است فراموش كنید! علاوه بر دستگاه‌های فوق تقریباً تمام كارت‌های گرافیكی امروزی نیز از S-Video برخوردار هستند كه به شما امكان می‌دهند آنها را به ویدیو پروژكتورها و یا تلویزیون‌های قدیمی نیز متصل كنید. در حال حاضر تبدیل‌هایی هم برای تبدیل S-Video به كامپوزیت در بازار وجود دارند كه در صورت لزوم می‌توانید از آنها استفاده كنید.

در این مقاله سعی کردیم  مهم ترین انواع کابل ورودی تلویزیون ها را بررسی کنیم. در صورتی که مفید بود آن را با دوستانتان نیز به اشتراک بگذارید.

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
امتیازدهی به محتوا
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها